Mitä helvettiä, Birdie?!

"Ruotsi voi olla paras mielialalääke koskaan", sanoo länteen kallellaan oleva bloggaaja-Birdie.

Hei Birdie, hauska saada sinut viimein vieraaksi!

Kiitos, kiitos. Ilo on kokonaan minun puolellani.

Mitä sanoisit, jos tehtäisiin tästä(kin) jonkinlainen tapa? Että puhuttaisiin tällä tavalla joistain asioista aina välillä? Suora kysymyksiin vastaaminen on varmasti helpompaa joissain asioissa.

Juujuu, totta. Tämä oli virkistävä idea, mutta katsellaan mitä tästä tulee. Mistäs me tänään puhumme?

Ruotsista, Birdie. Ruotsista. Sinusta ja Ruotsista, koska sinussa on jotain vikaa!

Hahahaha, eikä ole! Ruotsihan on ihan kiva maa.

Vaikka et ole koskaan siellä käynyt...

Mutta se nyt johtuu äidistä ja syntymäpaikastani! Harkitsen kyllä vakavasti matkaa sinne tässä piakoin... Riippuu vähän tilinsaldosta lähiaikoina.

Minkälainen mielikuva sinulla on Tukholmasta?

Että se on vähän kuin Helsinki, mutta isompi ja ... hauskempi? Tätä ei saa käsittää väärin, koska Helsinki on suuri rakkauteni. Jos täältä pitäisi lähteä, niin kai se olisi hyvä ottaa joku Helsingin kaltainen paikka tilalle.
Isompi se on kuin Helsinki ja siluetissa merkittäviä on se iso kirkko, Globen ja tietysti Kuninkaanlinna. Ei siellä paista aina aurinko. Samoilla leveysasteillahan tässä ollaan ja meren äärellä. Toivottavasti tämä mielikuva tavallisesta kaupungista on realistinen.

Kerro minulle... Ruotsi? Miksi sinä pidät siitä maasta?

Nyt pistit pahan heti alkuun. Hmm. Ehkä minä pidän siitä, koska en ole käynyt siellä koskaan... Ehkä se on jonkinlaista kapinointia vanhempia ja tätä yhteiskuntaa vastaan. Perussuomalainen ajatus, että Ruotsi on paska maa ja ruotsalaiset miehet ovat homoja ja niin edelleen. Mitä pahaa ne ovat meille tehneet?! 200 vuoteen eivät ole edes sotineet!

Millainen suhde läheisilläsi on Ruotsiin ja mitä he ajattelevat .. öh .. hulluudestasi?

Äiti on lätkähullu, eli Ruotsi on myrkkyä. Isä kertoi kerran huonon vitsin: "Mikä on maailman ohuin kirja? Ruotsalaisia sotasankareita, hah ahah hah". Eli kumpikin on sellainen perussuomalainen, anti-ruotsalaisuuden kannattaja. Ehkä tämä on taas tämmöistä kiltin tytön kapinointia.. Kavereita huvittaa tämä ja he varmaankin ajattelevat kaiken johtuvan siitä prinssistä.

Onko kaikki prinssin syytä?

Ei ole. Ei todellakaan! Kaikki lähti suomenruotsalaisuudesta. Aluksi halusin olla vain suomenruotsalainen, koska ne ovat sosiaalisempia, hauskempia ja... En minä tiedä. Ovat vain eksoottisia ja ihailtavia. Sitten... Sitten minä luin Vadelmavenepakolaisen ja jotenkin ylitin tuon meren. Tämä tapahtui talvella 2007, prinssi tuli vasta kesällä 2008. Totta kai se vahvistaa sidettä Ruotsiin, 'cause someone in Stockholm loves me.

Entä se kieli sitten? Mikä helvetti sinua vaivaa?!

Suomenruotsalaiset ja ruotsalaiset ajattelevat sanat sekä lauseet erilailla kuin suomenkieliset. Ja jotenkin tämä kieli töksähtää hassusti. Ruotsi on pehmeämpää kaikkineen rs-yhdistelmineen. Silti... Minä rakastan suomea, onhan se äidinkieleni.

Mikä on parasta Ruotsissa?

Se ettei se ole kaukana. Seiskalla vannoin, että olin newyorkilainen. No, New Yorkiin meneminen on vähän isompi juttu. EU mahdollistaa (kuulostaa ihan yh-opettajalta), että voi mennä ihan anytime sinne ja olla niin kauan kuin huvittaa.
Ruotsalaiset ovat iloisempia. Niillä on samat lähtökohdat kuin meilläkin, eli kylmät talvet jne. Silti ne ovat vaan, että 'dancig queen, young and sweet'. Onhan sekin jotenkin romanttista, että niillä on kuningashuone. Tv-kokit puhuvat kameramiehile, koska yksin puhuminen olisi outoa. Mielestäni on vain hyvä, että haluan iloiseen maahan. Ruotsi voi olla paras mielialalääke juuri minulle! On jotain syitä opiskella ja elää päivästä toiseen. Että pääsisi joskus sinne Ruotsiin.

Entä populaarikulttuurillisesti?

The Ark. Ikean lasken nyt populaarikulttuuriin... Salem Al Fakir on uusi musiiikkilöytö. Noh, Beck-leffat. Stieg Larssonin trilogia. Kentiä olen puolisen vuotta kuunnellut. Monki, H&M, Gina Tricot... Ne on Ruotsista. Ruotsissa kaikki tv-ohjelmat tulee edellä. Kai kuningashuoneenkin voi laskea populaarikulttuuriseksi ilmiöksi - valitettavasti. Tajusin eräänä päivänä, että minähän olen rojalisti ja pidän koko perheestä nykyisin, eli harrastuksenani on Ruotsin kuningasperheen seuraaminen.

Mikä sitten on huonoa Ruotsissa?

No, poliittisesti ja taloudellisesti tietysti Bernadottejen pr-perheenä pitäminen. Eihän niillä ole mitään valtaa ja verorahoista menee summa X heidän elämiseensä.
Kulttuurillisesti en pidä näistä pimuista. Näittekö te sen tämän vuoden Euroviisu-edustajan? Tyypillinen tapaus. Olen myös kuullut, että Tukholmassa nuoret (15-25) näyttävät kaikki samoilta. Suomessa on vähän omalaatuisempi pukeutumiskulttuuri. Lisäksi ehkä ärsyttää sellainen tyhjäpäiden ihannointi. Meillä Tarja Halonen on koko kansan idoli, niillä joku Anna Anka. Miksei Peppi Pitkätossu?

Ketkä ovat omia idoleitasi Ruotsista?

Peppi Pitkätossu, ha ha ha. No kuningatar Silvia on ollut aina minulle the kuningatar. Ola Salo tietysti - ennen avioliittoaan ja lasta.

Miten Ruotsi näkyy arjessasi?

Luen joka päivä Svensk Damtidningin nettisivuilta julkkisuutiset. Satunnaisesti selaan Expressenin sivuilta muitakin uutisia. Puheessa on tietysti pieniä 'ojdå'-huudahduksia ja joskus tulee vahingossa puhuttua huonoa suomea, kuten ajettua ratikalla... Kerran viikossa vietän tv-illan Ruotsin nettitv:n kanssa.

Mitä eroa sinulla ja Vadelmavenepakolaisen Mikolla/Mikaelilla on?

Hahaha, (SPOILERI) en ole valmis murhaamaan ketään Ruotsin takia. Enkä osaa ruotsia niin hyvin. En vietä (vielä) mitään ruotsalaisia juhlapyhiä. En ole demari.. En halua syntyperäiseksi ruotsalaiseksi. Voisin hyvin olla maahanmuuttaja siellä. Ihan suoraan sanottuna... En ole hullu. Voin elää Suomessa suomalaisena ja ihailla Ruotsia etäältä. Nauran joskus itsekin tälle koko jutulle. Kuinka ihminen voi olla näin hölmö? Joku Ruotsi, come on... Olen kriittinen Ruotsinkin suhteen. Mikään ei ole täydellistä. Enkä minä elä Ruotsin kautta, liioittelen usein juttuja. Se on yksi ulottuvuus toisten joukossa.  Vähän kuin Ville Valo tai Madonna.

Aiotko muuttaa Ruotsiin?

En tiedä. Totta kai minä romantisoin sitä paikkaa. En ole jättämässä Suomea pysyvästi - edes prinsessana. Vaadin kuningashuoneelta huvilaa täältä (Helsingistä). Kuningatar Silvia välttelee Saksasta puhumista julkisesti, mutta kyllä minä liputtaisin Suomen puolesta. Pitäisin Marimekkoa julkisissa tilaisuuksissa ja sisustaisin työhuonetta ynnä muuta Iittalalla, Artekilla jne. Koska en ole koskaan käynyt siellä, niin ensimmäisestä kerrasta tulee varmaan hauska. Olen sanonut, että tarraan sataman pylvääseen kiinni ja kiljun: "Minua ette takaisin saa, jag är hemma nu! JAG ÄR HÄR CARL PHILIP!" Olisihan se ruotsalainen pöpiläkin kokemus, hah hah hah hah.