Olen miettinyt viime aikoina paljon hyvää ja pahaa.. Minulla on menossa historian kolmoskurssi, eli I ja II maailmansota sekä muuta yhtä "piristävää".

Osaisinkohan selittää tämän nyt teille sillä tavalla järkevästi. ELI. Minua ei kiinnosta, että kuka johti 1.9.1939 hyökkäystä Puolaan ja mitä sitten tapahtui. Minua kiinnostaa se itse pääpiru eili Hitler ja hänen hahmonsa. Kuinka yksi (pieni) mies voi olla vastuussa 6 miljoonan juutalaisen tappamisesta, II mailmansodasta ja sitä myöten 50 miljoonasta sodan uhrista? Miten Hitleristä tuli Hitler ja miten hän sai puolelleen niin kauheasti ihmisiä, jotka sokeasti uskoivat häneen? Olisiko imago oikea nimitys?

Samaa voidaan miettiä Stalininkin kanssa. Leninin... Kaikki nämä. Suomen esimerkki voisi olla myyttinen hahmomme, eli Kekkonen. Tiesittekö, että kukaan ei julkisesti tiedä Kekkosen rappeuttanutta sairautta? Se tieto on jossain salaisissa arkistoissa Meilahden sairaalassa, miettikää sitä.

Puhuin juuri äidin kanssa kymmenen minuuttia pahuudesta. Kävimme saman tyylisen melkein tasan viikko sitten. Olimme matkalla bussissa. Kerroin äidille mielipiteeni ja kerron sen nyt teille.

Ennen kuvittelin, että on vain hyviä ja pahoja ihmisiä. Nykyisin uskon, että hyvät ihmiset voivat tulla pahoiksi ja pahoillakin on hyvät puolensa. Hitler on tästä hyvä esimerkki. Minä nimittäin kuulin joskus, että Hitler haki nuorempana taidekouluun ja sen rehtori oli juutalainen. Nuori Adolf ei tullut valituksi kouluun ja (oman teoriani mukaan) jokin napsahti ja hän alkoi vihaamaan juutalaisia. Jokin on mennyt varmasti pieleen muutenkin ja lopulta hänen käskystään tuhottiin ne 6 miljoonaa juutalaista Euroopassa.

Minä en usko, että Hitler oli läpeensä paha.

Tuon lauseen kirjottaminen vaatii aika paljon itseltäni. Koko maailmalle toitotetaan, että Hitler oli hullu, Hitler oli paha ja kun toteaa tuollaista, niin voidaan leimata helpostikin hulluksi tai uusnatsiksi. Hitlerin teot olivat väärin eettisesti ja kaikilla muillakin tavoilla. Tuon Füherin takana kuitenkin oli (jälleen oma teoria) väärin ymmärretty taiteilija, mielenterveysongelmainen ja kansallissosialismiin uskova mies.

Joko tämä teksti kuulostaa jeesustelulta tai läpeensä hullulta... En tiedä. Näitä minä vain pohdin ja joskus haluan päästää asiat ulos.

Niin ja vielä yksi kysymys. Mistä Adolf Hitler keksi ne ihmeelliset viikset?

Ja jos joku mietti... Olen enemmän oikealla kuin vasemmalla. SDP kannattaa kauniita ajatuksia, mutta aatteet tulisi päivittää tälle vuosituhannelle ja tähän yhteiskuntaan.

Vielä pieni vitsi, jos sallitte. Uhkasin alkaa uudeksi Hitleriksi, jos en pääse haluamaani kouluun lukion jälkeen. Voisin kuitenkin ehkä alkaa vastakohdaksi: käännyttää kaikki uskomaan rauhaan. Joo, niin teen! Nyt täytyy vain keksiä hieno diktaattorinimi. Ideoita?